• Voor kinderen, jongeren en ouders in het buitenland
  • Veerkracht
  • Zijn wie je bent
  • Ook bij remigratie

Waarom praten met je kind over jullie internationale verhuizing zo belangrijk is

Gepubliceerd op 5 maart 2021 om 16:32

Je gehoord en gezien voelen

Ieder kind heeft het nodig om gehoord en gezien te worden. Het zorgt ervoor dat je kind zich geliefd en veilig voelt en daarmee groeit het vertrouwen in je kind dat het mee telt en er mag zijn. Daarom is praten met je kind zo belangrijk. Want in gesprek met je kind heb je de ultieme kans om je kind te horen en te zien. Waarom dat rondom een internationale verhuizing ook zo belangrijk is, lees je hieronder.

Invloeden op het succes van jullie internationale verhuizing

Een verhuizing naar het buitenland of terug naar Nederland is meestal niet iets waar je kind zelf voor kiest. Er zitten zeker leuke kanten aan waar je kind naar uit kan kijken en je kind gaat dingen zien en beleven die niet voor iedereen bereikbaar zijn. Naast de mooie kanten heeft zo’n internationale verhuizing ook op een andere manier een grote impact op het leven van je kind. Het betekent dat je kind veel fijne en vertrouwde dingen achter zich moet laten. Er wordt daarmee nogal wat gevraagd van je kind. Er zijn kinderen die zo’n internationale verhuizing superleuk vinden. Er zijn ook kinderen die beslist niet willen verhuizen. En er zijn veel kinderen die hier ergens tussenin zitten. Wat voor jouw kind geldt hangt van veel dingen af. Waarom verhuizen jullie naar het buitenland of terug naar Nederland? Voor hoe lang? Is het de eerste keer, of heeft je kind al eerder een verhuizing naar het buitenland mee gemaakt? Wat is het karakter van je kind? Wat vindt jouw kind zelf van jullie verhuizing? Zijn er dingen die jouw kind leuk vindt aan de verhuizing of vindt jouw kind niets leuk aan de verhuizing? Alle antwoorden op deze vragen spelen mee in hoe jouw kind aankijkt tegen jullie aankomende verhuizing naar het buitenland of terug naar Nederland. En hebben dus ook invloed op het succes van deze verhuizing voor jullie hele gezin.

Ontdek wat jouw kind vindt

Daarom is het belangrijk dat je in gesprek gaat en blijft met je kind over de verhuizing. Zo kun je ontdekken hoe de verhuizing voor je kind is. Wat jouw kind leuk en niet leuk vindt aan de verhuizing en waar je kind het meest tegenop ziet. Als je jouw kind de ruimte geeft om dat te vertellen zal je kind zich een stukje rustiger voelen, omdat het zich begrepen voelt. En dat is belangrijk als je van jullie internationale verhuizing een succes wilt maken.

Gevolgen als je je kind niet de ruimte geeft

Als je jouw kind niet de ruimte geeft om te vertellen over de moeilijke kanten van de verhuizing zal jouw kind zich daarin niet gehoord en gezien voelen. Daarmee kan je kind zich afgewezen voelen, alsof een deel van hem of haar er niet mag zijn. Die negatieve gevoelens kunnen dan een eigen leven gaan leiden en je kind kan sneller boos en somber zijn, of zich terugtrekken. Iets wat het proces er niet makkelijker op zal maken.

Met luisteren help je vaak meer dan je denkt

Jouw kind de ruimte geven om te praten over de moeilijke kanten van zo’n verhuizing kan best lastig zijn voor jou als ouder. Het kan confronterend zijn en schuldgevoelens bij je aanwakkeren. Toch is het belangrijk dat je kind weet dat het met zijn of haar verhaal bij je mag komen. Zonder dat je het probleem van je kind daarmee oplost, help je je kind vaak meer dan je denkt door naar hem of haar te luisteren.

Daarom is praten met je kind zo belangrijk

Luisteren en begrip tonen is niet hetzelfde als de oplossing weten voor je kind. Maar een gehoord kind voelt zich rustiger en minder gespannen dan een niet gehoord kind. Van daaruit kan je kind beter nadenken over wat hem of haar kan helpen bij de verhuizing naar het buitenland of Nederland. En daarom is het praten met je kind over jullie verhuizing zo belangrijk. Wat jij ook van je kind zijn verhaal vindt, luister naar hem of haar. Laat je kind vertellen, laat je kind jou uitleggen hoe hij of zij zich voelt. Als je kind zijn of haar hart lucht, ontstaat er weer ruimte voor andere gevoelens en gedachten. En met die ruimte ontstaan er ook meer mogelijkheden om van jullie verhuizing een succes te maken!

Meer weten?

Meer weten over hoe jij van jouw verhuizing naar het buitenland of terug naar Nederland een succes kan maken voor je hele gezin? Maak dan een afspraak voor een gratis gesprek. Ik reageer altijd binnen 2 werkdagen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.