• Voor kinderen, jongeren en ouders in het buitenland
  • Veerkracht
  • Zijn wie je bent
  • Ook bij remigratie

10 tips over afscheid bij een internationale verhuizing met kinderen

Gepubliceerd op 5 februari 2021 om 17:01

Ik denk dat velen het met mij eens zijn dat afscheid nemen niet de leukste fase is van een internationale verhuizing. Niet alleen voor jou, maar ook voor achterblijvers is het een fase die heel wat teweeg brengt. Toch hoort het er helemaal bij als je gaat verhuizen naar het buitenland of juist terugkeert naar Nederland. En als je kinderen hebt krijg je ook nog eens te maken met alles wat het met hen doet. En dat doet vervolgens ook weer wat met jou. Lekkere bezigheid dus, dat afscheid nemen ;). Gelukkig weet je vaak al een tijdje van tevoren dat je gaat vertrekken en dat het afscheid eraan zit te komen. Daardoor kun je het afscheid goed voorbereiden en kun je er zelfs wat leuks van maken. Want een goed afscheid betekent dat je kind daarna beter klaar is voor de volgende stap: vertrekken en op naar jullie nieuwe avontuur! Daarom schreef ik deze 10 tips om goed afscheid te kunnen nemen met kinderen rondom een internationale verhuizing.

Tip 1 Voorbereiden

Bereid kinderen voor op de fase van afscheid nemen. Op de leuke en de minder leuke kanten zoals feestjes en lekker eten en verdriet over alles wat je achter laat. Bereid je kind ook voor op de verschillende emoties die je kind kan gaan voelen rondom het afscheid en dat dat allemaal normaal is. Van blijheid en opwinding naar verdriet en angst, het mag allemaal en is zeker niet raar.

Tip 2 Praten

Praat met je kind over afscheid nemen en hoe dat voor hem of haar is. Het is goed voor jou om te weten wat er allemaal leeft bij je kind. Ook is het belangrijk dat je kind weet dat hij of zij over alle gedachten en gevoelens mag praten met jou of anderen. Als je kind bij je komt om te praten maak dan tijd voor hem of haar of geef aan wanneer je tijd hebt.

Tip 3 Maak een plan

Maak een plan met je kind voor het afscheid. Wat vindt hij of zij belangrijk bij het afscheid nemen en hoe wil jouw kind het liefst dat het afscheid eruit ziet. Probeer daar rekening mee te houden. Bespreek met wat oudere kinderen of je kind 1 groot afscheid voor alle vrienden wil, of dat hij of zij verschillende momenten van afscheid wil voor bijvoorbeeld vrienden van school en hobby.

Tip 4 Betrek de school of crèche

Betrek de school of crèche bij het afscheid nemen en overleg hoe het afscheid een plek kan krijgen binnen de school of de crèche. Afscheid nemen doet je kind namelijk ook op school en de klasgenoten van jouw kind hebben ook met het afscheid te maken. Vaak kunnen er activiteiten worden bedacht waardoor er met de hele groep op een leuke manier wordt toegeleefd naar het moment van afscheid.

Tip 5 Houd contact

Bedenk met je kind op welke manier hij of zij contact kan houden met mensen die belangrijk voor hem of haar zijn. Contact op afstand is tegenwoordig immers heel goed mogelijk via beeldbellen, social media, gamen of gewoon de post. Dus belangrijke mensen hoeven echt niet te verdwijnen uit het leven van je kind.

Tip 6 Belangrijke spullen

Bedenk vooraf met je kind welke spullen hij of zij graag bij het moment van afscheid of juist na het afscheid bij zich wil hebben. Zorg ervoor dat deze spullen binnen bereik zijn en stuur ze bijvoorbeeld niet alvast met de verhuisboedel vooruit.

Tip 7 De plaats van afscheid

Als je kind erg opziet tegen het afscheid nemen, kun je het allemaal wat kleiner houden voor hem of haar. Ook kun je ervoor kiezen om het afscheid niet thuis te houden maar op een andere plaats, zodat je kind zelf als eerste weg kan gaan.

Tip 8 Iets om naar uit te kijken

Maak een lijstje van dingen waar je kind naar uit kan kijken na het afscheid. Waar gaan jullie naartoe, wat voor leuks kunnen jullie daar gaan doen en wat voor leuks ligt er op je kind te wachten in het land waar jullie naartoe vertrekken.

Tip 9 Koppel afscheid los van vertrek

Koppel het afscheid nemen los van het werkelijke vertrek. Het is voor de meeste kinderen (en ouders!) fijn om op de dag van vertrek alleen bezig te hoeven zijn met de bestemming waar jullie naartoe gaan en niet meer met afscheid nemen.

Tip 10 Geniet ervan

En de laatste tip: wat er ook allemaal speelt, maak het afscheid nemen zo leuk en gezellig mogelijk. Geniet van alle mensen die belangrijk voor jullie zijn en die de moeite nemen om afscheid van jullie te nemen. Dat is goud waard!  

Meer weten?

Meer weten over goed afscheid nemen met kinderen rondom een verhuizing naar het buitenland of juist terug naar Nederland?  Of over hoe jij van je internationale verhuizing met je gezin een succes kunt maken? Maak dan nu afspraak voor een gratis en vrijblijvend advies gesprek. Ik reageer altijd binnen 2 werkdagen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.