• Voor kinderen, jongeren en ouders in het buitenland
  • Veerkracht
  • Zijn wie je bent
  • Ook bij remigratie

Hoe houd je de stemming er in ondanks Covid-19?

Gepubliceerd op 22 januari 2021 om 15:47

Covid-19 situatie

De hele Covid-19 situatie heeft een groot deel van de wereld in zijn greep. Ik vind het zelf nog altijd onvoorstelbaar. Zoveel van wat gewoon was is nu niet meer gewoon. Dat deze situatie vele slachtoffers kent in allerlei soorten en maten staat buiten kijf. En dat de situatie wereldwijd heel veel invloed heeft op kinderen, jongeren en hun gezinnen ook. Op de moeilijke kant van deze situatie wil ik me vandaag echter niet richten. Vandaag wil ik me juist richten op hoe je de energie hoog kunt houden ondanks alles. Want we moeten hier doorheen en het liefst met zo weinig mogelijk kleerscheuren. Er is gelukkig perspectief. Alles wijst erop dat de situatie in de loop van dit jaar zal veranderen. Dat we weer iets meer richting normaal kunnen en meer vrijheid krijgen. Maar nu is nu en nu is dat op veel plekken van de wereld nog niet zover. Dus hoe houd je de stemming er in voor jezelf en je kind en hoe zorg je ervoor dat jullie lekker in je vel blijven zitten?

Zie de voordelen

Zoek en zie naast de nadelen ook de voordelen van de situatie. Hoe rot de situatie ook is, voordelen zijn er ook. Bijvoorbeeld geen reistijd, later opstaan, meer tijd met je gezin en een mooi moment om te bedenken hoe je je leven wilt inrichten na deze pandemie. Zo vinden mijn tieners het bijvoorbeeld heerlijk dat ze later naar bed mogen, want hun wekker gaat immers minder vroeg. De schooldagen zijn minder lang (en nee, ik ga het nu niet hebben over de negatieve consequenties daarvan), er zijn minder toetsen, dus er is meer vrije tijd. Lekker omlummelen (en dat kunnen mijn tieners goed ;) en meer game tijd. Ja je leest het goed, hier krijgen de jongelui meer game tijd.

Heb realistische verwachtingen

Blijf realistisch over wat je vraagt van jezelf en je kinderen in deze tijd. Alles loslaten en niets meer vragen is nu ook weer niet de bedoeling, maar soms even wat minder mag best. Zo vind ik het bijvoorbeeld niet reëel om vast te houden aan alle regels in huis van voor de Covid-19 situatie, want alles is immers anders. Zoveel dingen kunnen nu niet meer, dus dat wat leuk is en wat wel kan mag echt wel wat meer dan anders.

Vind een ritme

Ritme en regelmaat blijven belangrijk, maar maak er zo mogelijk een Covid-19 ritme van. Stem af op de situatie, dat geeft  ruimte en ontspanning. Voor mij persoonlijk is een ritme heerlijk want ik houd van plannen. Als je nu wat meer bent van ‘go with the flow’ dan ga je wat meer op de flow. Ook goed. Maar het is hoe dan ook goed om een duidelijke scheidslijn te hebben in je gezin tussen werktijd, schooltijd en vrije tijd. Anders loert het gevaar dat alles door elkaar heen loopt en dat je van alles niets bevredigends doet. En dat geeft veel frustraties. Deel deze tijd dus in en wees daar ook duidelijk over naar je kinderen. Duidelijkheid geeft houvast en bovendien kunnen jullie dan ook echt genieten van de vrije tijd!

Houd contact met anderen

Elkaar opzoeken wordt in veel landen ontmoedigd. Maar mensen zijn niet geschikt om hele dagen alleen te zijn. Bedenk daarom hoe jij en je kinderen contact kunnen houden met anderen. Voor steun, gezelligheid en afleiding. Of dat nu face to face is, via videobellen of gamen, houd contact met de mensen die belangrijk voor jullie zijn.

Blijf leuke dingen doen

Maak een lijstje van dingen die jullie leuk vinden om te doen en die nu mogelijk zijn. En ga die dingen ook lekker doen. Geniet van de tijd met elkaar. Vind je het moeilijk om iets te bedenken? Op de site van het Nederlands Jeugd Instituut staan leuke tips ter inspiratie. Van virtuele bezoeken aan de dierentuin tot knutselwerkjes, je vindt er van alles. Klik op deze link: https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Ouders/Dagelijks-leven/Elke-dag-iets-leuks).

Blijf in beweging

In beweging blijven en naar buiten gaan is ook belangrijk. Ons lijf is niet gemaakt om hele dagen stil te zitten. Naast dat het voor ons lichaam goed is om in beweging te blijven, is het dat ook voor onze geest. Je raakt er stress door kwijt en krijgt er energie van. En dus ga je er beter door in je vel zitten. Dat geldt voor jou én je kind, dus hup, kom regelmatig met elkaar van die bank af. 

En als het toch even niet wil?

Bedenk dan dat we allemaal zulke momenten hebben. Het hoort erbij. Wat vind jij fijn om te doen als het even niet wil en wat heb je nodig? En hoe zit dat bij je kind? Laat alles even los en ga dat doen. Hebben jij of je kind zulke momenten vaker? Blijf er dan vooral niet alleen mee rondlopen. Zoek mensen die je vertrouwt en die je kunnen steunen. Laat ik het maar niet hebben over wat ik doe als ik een echte baaldag heb. Want dan help ik jullie aan hele slechte gewoontes ;). Hoe dan ook, zoek iets waarmee je jezelf of je kind op zulke momenten kunt verwennen en voel je er dan vooral niet schuldig over maar geniet ervan!

Meer weten?

Meer weten over hoe jij en je kind sterk en fijn door de Covid-19 periode komen? Maak dan nu gebruik van een gratis en vrijblijvend advies gesprek. Ik reageer altijd binnen 2 werkdagen. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.