• Voor kinderen, jongeren en ouders in het buitenland
  • Veerkracht
  • Zijn wie je bent
  • Ook bij remigratie

13 verhuistips voor expats en (r)emigranten met kinderen

Gepubliceerd op 8 januari 2021 om 14:13

Verhuizen brengt heel wat teweeg

Ik lees vaak in artikelen dat verhuizen in de top 3 staat van meest stressvolle levensgebeurtenissen. Ik weet niet waar dat op gebaseerd is, maar dat het een levensgebeurtenis is die veel teweeg brengt weet ik wel. Verhuis je (tijdelijk) naar het buitenland dan brengt het nòg meer teweeg. En doe je dat alles met kinderen dan is je uitdaging compleet ;). Natuurlijk geldt dit ook als je met je kinderen terug naar Nederland verhuisd. Hoe kun je kinderen nu het beste voorbereiden op een verhuizing naar een ander land? Daar is heus niet altijd een eenduidig antwoord op te geven want wat voor mijn kind werkt, werkt misschien niet voor jouw kind en visa versa. Ik houd daarom van maatwerk. Belangrijk is dat jouw aanpak werkt voor jou en jouw kind. Wel kan ik algemene tips geven die voor veel kinderen werken.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Over het algemeen is het zo dat hoe ouder een kind is ten tijde van de verhuizing, hoe heftiger dat voor een kind is. Een ouder kind is immers vaak al sterker geworteld in zijn of haar omgeving dan een jonger kind. Dat wil niet zeggen dat verhuizen voor jongere kinderen niet heftig kan zijn. Een goede voorbereiding helpt jou en je kind op een fijne manier door de verhuizing heen. Dus doe je voordeel met deze 13 tips!

Tip 1: Moment van vertellen

Denk goed na over wanneer je je kind gaat vertellen over de verhuizing. Over het algemeen is het zo dat hoe jonger je kind is hoe later je het kind bij de verhuizing betrekt.

Tip 2 Boekjes en filmpjes over verhuizen

Lees boekjes en kijk filmpjes of programma’s over verhuizen of over andere kinderen die verhuisd zijn.

Tip 3 Praat met je kind

Praat met je kind over verhuizen, zodat je erachter komt wat je kind van de verhuizing vindt en welke ideeën en verwachtingen je kind heeft over de verhuizing. Maak een lijstje met je kind over wat je kind leuk vindt aan de verhuizing en wat je kind niet leuk vindt aan de verhuizing. Het is belangrijk dat je kind weet dat hij of zij ook over de minder leuke kanten van de verhuizing mag praten.

Tip 4 Foto's van de nieuwe omgeving

Laat foto’s zien van het huis waar jullie gaan wonen of het hotel waar jullie eerst zullen verblijven. Laat ook foto’s zien van belangrijke dingen voor je kind: de school, de sportclub, de kerk, enz. 

Tip 5 Boekjes en filmpjes over het nieuwe land

Praat met je kind over het land waar je naartoe gaat verhuizen. Lees boekjes en kijk filmpjes en programma’s over het land en de omgeving en vertel over de cultuur en leuke weetjes.

Tip 6 Oefen met taal

Oefen met de nieuwe taal. Benoem voorwerpen in de nieuwe taal, maak taal spelletjes, of ga online oefenen met je kind. Zoek naar filmpjes of programma’s die je kind leuk vindt en die in de nieuwe taal beschikbaar zijn.

Tip 7 Knutselen

Heb je een creatief kind? Bedenk knutsel werkjes die te maken hebben met verhuizen. Je kunt ook samen dingen maken die je mee kunt nemen naar het nieuwe huis.

Tip 8 Wees duidelijk

Geef zoveel mogelijk duidelijkheid aan je kind over de verhuizing. Wat gebeurt er met het huis waar jullie nu wonen, welke spullen nemen jullie mee en wat gebeurt er met de andere spullen, wat doen jullie met huisdieren, hoe komt het met school enz.

Tip 9 Neem de tijd voor afscheid

Zorg ervoor dat je kind genoeg tijd en ruimte krijgt voor afscheid nemen en alles wat daarbij komt kijken. Afscheid nemen is niet de leukste en makkelijkste fase van verhuizen, maar wel een hele belangrijke. Weet wat de wensen zijn van je kind over afscheid nemen en probeer daar rekening mee te houden.

Tip 10 Nieuwe kamer

Praat met je kind over de wensen en mogelijkheden van zijn of haar nieuwe kamer en maak samen een plan over de inrichting.

Tip 11 Dingen om naar uit te kijken

Maak een lijstje met je kind wat je kind graag in het nieuwe land wil gaan doen en wat mogelijk is, zodat je kind dingen heeft om naar uit te kijken.

Tip 12 Regelmaat

Houd jullie eigen regelmaat zoveel als mogelijk vast in aanloop naar de verhuizing.

Tip 13 Cultuurschok

Vertel iets oudere kinderen over wat hij of zij kan verwachten van de zogenaamde cultuurshock. Weet je hier zelf nog weinig van? Zoek informatie zodat je jezelf en jouw kind hier zo goed als mogelijk op kunt voorbereiden.

Meer weten? 

Meer weten over verhuizen met kinderen naar een ander land of over hoe jij succesvol met je gezin kunt verhuizen naar het buitenland of terug naar Nederland?  Maak dan nu aan afspraak voor een gratis en vrijblijvend advies gesprek. Ik reageer altijd binnen 2 werkdagen. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.