• Voor kinderen, jongeren en ouders in het buitenland
  • Veerkracht
  • Zijn wie je bent
  • Ook bij remigratie

Met je kind verhuizen naar het buitenland, hoe dan?

Gepubliceerd op 30 oktober 2020 om 11:52

Jullie gaan gewoon!

De knoop is doorgehakt. Jullie gaan echt de stap maken om in het buitenland te wonen. De datum is geprikt, de lijst met regeldingen wordt gemaakt. Wat een lijst! En wat zijn er veel keuzes die gemaakt moeten worden. Over de huizen, alle verzekeringen, belastingen. Alles wat je op moet zeggen en alles wat je aan moet vragen. Daar én hier. Het uit- en inschrijven. De huisdieren. En last but not least: hoe komt het met de kinderen?

Die kinderen, hoe dan?

Want die kinderen. Jeetje, die kinderen. Natuurlijk gaan ze mee, jullie avontuur tegemoet. Maar hoe doe je dat? Betrek je ze bij het maken van de keuze, hoe bereid je ze voor, hoe gaat het voor hen zijn, kunnen ze wel wennen aan de nieuwe cultuur, hoe lang gaat het duren voordat ze de taal spreken, zullen ze wel nieuwe vrienden maken, krijgen ze last van heimwee? Allemaal vragen en onzekerheden. En emoties. Die hopeloos op en neer gaan. Want je geeft ze een pracht avontuur en een pracht kans om ervaringen op te doen die veel mensen nooit zullen opdoen. Maar je haalt ze ook uit hun vertrouwde leventje, dwingt ze om afscheid te nemen van veel dat hen lief is en om ergens anders opnieuw te beginnen. Hoe gaat jouw kind dat handelen?

Wie jouw kind ook is, jouw kind gaat mee

Eén ding is zeker, je zet jouw en hun leven even helemaal op de kop. Is dat erg? Nee. Is dat een uitdaging? Ja. Want wie jouw kind ook is, ongeacht leeftijd en eigenschappen, jouw kind gaat mee. Avonturier, extravert, hoog gevoelig, verlegen, onzeker, jouw kind gaat ‘gewoon’ mee. Natuurlijk! Iedere leeftijdsfase en iedere karaktereigenschap brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Altijd al en zeker als je met je kind gaat verhuizen naar het buitenland. Het ene kind zal zich gemakkelijker aan kunnen passen dan het andere kind. En het ene kind heeft dit nodig en het andere kind dat. Hoe vind je nu uit wat bij jouw kind past? Daar is geen simpel antwoord op te geven, omdat geen kind (en ook geen opvoeder!) gelijk is. Wat kan helpen is om even heel bewust naar jouw kind te kijken.

Hoe ontdek je wat je kind nodig heeft?

- Wat is zijn/ haar leeftijd en waar liggen de behoeftes en uitdagingen die kinderen hebben in die leeftijdsfase? Probeer dat vervolgens te vertalen naar de behoeftes die jouw kind heeft rondom de verhuizing naar het buitenland gezien deze leeftijdsfase.

- Wat zijn de belangrijkste karaktereigenschappen van jouw kind? En waar liggen de behoeftes en uitdagingen van kinderen met dergelijke eigenschappen? Vertaal dat wederom naar de behoeftes die jouw kind dan waarschijnlijk heeft rondom deze verhuizing.

- Vergeet verder zeker niet om met je kind te praten. Natuurlijk op een manier die past bij de leeftijd en ontwikkeling van jouw kind. Ik heb ontelbaar veel gesprekken gehad met kinderen en heb steeds weer ervaren dat kinderen heel goed weten wat ze wel en niet leuk vinden aan hun leven. En wat wel en niet voor hen werkt. Weet dus ook dat jouw kind heel goed kan vertellen over wat leuk en minder leuk is aan de verhuizing naar het buitenland. En over de fase waar jullie nu in zitten. Probeer goed te luisteren naar wat je kind te zeggen heeft en ga dan samen op zoek naar wat jouw kind zou kunnen helpen bij de lastige dingen.

Yes you can!

In welke fase je nu ook zit, welke moeilijkheden je nu ook tegenkomst, jullie kunnen dit! Ik zeg altijd: “Hoe het ook komt, het komt altijd goed, ook als het niet goed komt.” Daarmee bedoel ik te zeggen dat je altijd een weg vindt die past bij jullie. Ook als de uitkomst misschien anders is dan je eerst dacht of wilde, jullie vinden heus de weg die bij jullie past. Geniet waar je van kunt genieten, jullie avontuur is zo uniek en zo enorm verrijkend! Yes you can!

Nieuwsgierig naar meer?

Kijk gerust eens rond op mijn website. En houd deze blog en mijn social media kanalen in de gaten. Want 'more is yet to come!' 

Hartelijke groeten, Ellen Lageveen – Jij blijft jij


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.