• Voor kinderen, jongeren en ouders in het buitenland
  • Veerkracht
  • Zijn wie je bent
  • Ook bij remigratie

Een gouden tip voor jou en je kind

Gepubliceerd op 9 oktober 2020 om 09:34

Zit je kind even niet zo lekker in zijn of haar vel?

Woon jij in het buitenland en voelt je kind zich niet zo happy? Dat wil geen enkele ouder en jij al helemaal niet. Want jij woont daar in dat land ver weg van familie en vrienden. Die kunnen je natuurlijk ook op afstand steunen, maar dat is toch anders. Bovendien weten ze vaak niet echt hoe het voor jou en je gezin is om in het buitenland te wonen. En, alhoewel ik hoop dat dat niet voor jou geldt, dat kan soms leiden tot onbegrip.

Misschien heb jij het geluk dat je een nieuwe vriendenkring hebt opgebouwd en kunnen deze vrienden je steunen. Maar het kan ook zo zijn dat die vriendenkring nog moet groeien of dat je door de cultuurverschillen niet echt fijn met hen kunt sparren over de twijfels of zorgen die je hebt over je kind.

Terug naar de basis

Weet dat je altijd terug kunt grijpen naar een gouden tip van opvoeden. De basis van de basis. Deze tip lijkt zo vanzelfsprekend, maar wat heb ik vaak gezien dat het dat niet is. In gezinnen waar de zorg of twijfel van ouders zo groot was dat ze alleen nog maar aan die zorg konden denken. Dat ze echt niet meer wisten wat ze ermee aan moesten en daardoor vergaten wat in de basis altijd helpt. Wat ik ook volledig begrijp want je wilt natuurlijk dat het goed gaat met je kind en je wilt er alles aan doen om dat op te lossen. Maar soms zit je nu eenmaal even in een lastige fase met je kind. En soms hebben jullie even tijd nodig om uit te vinden hoe je daar weer uit kunt komen. Weet dan dat dit altijd helpt: 

Geef positieve aandacht en liefde aan je kind

Simple as that. De grote zorg of twijfel loslaten en je even helemaal focussen op het geven van positieve aandacht en liefde aan je kind. Daarmee geef je je kind, maar ook ook jezelf, een groot cadeau. Denk maar eens aan de uitspraak: “Wat je aandacht geeft, dat groeit”. Die uitspraak klopt echt! Hoe mooi is het dat positieve aandacht en liefde groeien! Want daarmee groeit ook een stevige basis voor je kind om zich goed te kunnen ontwikkelen. En dat is precies wat je wilt. Bovendien doen zulke momenten waarop je weer even ongestoord kan genieten van je kind, jou ook goed. Even de zorg loslaten, niet nadenken hoe je nu moet omgaan met dat lastige dilemma. Gewoon proberen te genieten van een fijn moment met je kind. Waardoor de zorg een beetje van je afglijdt en waardoor je nieuwe energie kunt vinden om weer verder te gaan.  

Hoe dan?

Hoe je deze tip concreet invult hangt natuurlijk helemaal af van jou en je kind. Wat bij mij past hoeft namelijk niet bij jou te passen en wat bij een kind van 7 past, past vaak niet bij een kind van 13. De kern is om je zorgen even los te laten en je te focussen op het samen zijn met je kind. Doe iets wat jullie leuk vinden. Denk bijvoorbeeld aan knuffelen en stoeien, knutselen, fietsen, voetballen, spelletjes doen, cake bakken,  lego bouwen of gamen. Je kind smult van zulke momenten met jou. Ook in lastige tijden. Of misschien wel juist in lastige tijden.

Gewoon doen. Soms zien jouw zorgen er na zo’n fijn moment met je kind er weer net wat anders uit. Yes you can! Waar je ook woont.

Nieuwsgierig naar meer?

Kijk gerust eens rond op mijn website. En houd deze blog en mijn social media kanalen in de gaten. Want 'more is yet to come!' 

Hartelijke groeten, Ellen Lageveen – Jij blijft jij


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.