• Voor kinderen, jongeren en ouders in het buitenland
  • Veerkracht
  • Zijn wie je bent
  • Ook bij remigratie

Mijn omgekeerde cultuurshock. Deel 2.

Twee weken geleden, schreef ik het eerste deel over mijn omgekeerde cultuurshock. De shock waar ik voor ons buitenland avontuur nog nooit van gehoord had, maar die ik ruim voor onze terugkeer naar Nederland al van mijlenver zag aankomen. In deel 1 schreef ik over de 4 fasen van deze omgekeerde cultuurshock, ook wel ‘reverse culture shock’ genoemd. En schreef ik vooral over hoe de eerste fase van deze shock, de fase van afscheid nemen, bij mij verliep. Niet zonder slag of stoot in ieder geval. Lees HIER het eerste deel. In dit tweede deel begin ik met de tweede fase, de euforie van het naar huis gaan.

Lees meer »

Mijn omgekeerde cultuurshock. Deel 1.

Ik had er voor onze verhuizing naar Amerika nog nooit van gehoord. Van een cultuurshock wel, maar pas toen ik zelf naar het buitenland verhuisde begreep en ervaarde ik ook de inhoud ervan. De fases, wat het met je doet en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Voor ons vertrek volgde ik een voorbereidende workshop op ons expat avontuur. Heel fijn om met mensen die in dezelfde situatie zitten te praten over de praktische zaken én de emotionele kant van de verhuizing. Ook al was het echt niet voor iedereen gelijk, we begrepen elkaar omdat we allemaal in dezelfde situatie zaten. We gaven elkaar tips en werden voorbereid op de fases van de cultuurshock en hoe je daar zo goed mogelijk doorheen kon komen. Daar hoorde ik voor het eerst over de omgekeerde cultuurshock en dat die door menigeen als nog heftiger wordt ervaren. Nu ik 9 maanden terug ben in Nederland, kan ik ook vanuit mijn eigen ervaring meepraten over deze omgekeerde cultuurshock.

Lees meer »

Waarom praten met je kind over jullie internationale verhuizing zo belangrijk is

Ieder kind heeft het nodig om gehoord en gezien te worden. Het zorgt ervoor dat je kind zich geliefd en veilig voelt en daarmee groeit het vertrouwen in je kind dat het mee telt en er mag zijn. Daarom is praten met je kind zo belangrijk. Want in gesprek met je kind heb je de ultieme kans om je kind te horen en te zien. Waarom dat rondom een internationale verhuizing ook zo belangrijk is, lees je hieronder.

Lees meer »

10 tips over afscheid bij een internationale verhuizing met kinderen

Ik denk dat velen het met mij eens zijn dat afscheid nemen niet de leukste fase is van een internationale verhuizing. Niet alleen voor jou, maar ook voor achterblijvers is het een fase die heel wat teweeg brengt. Toch hoort het er helemaal bij als je gaat verhuizen naar het buitenland of juist terugkeert naar Nederland. En als je kinderen hebt krijg je ook nog eens te maken met alles wat het met hen doet. En dat doet vervolgens ook weer wat met jou. Lekkere bezigheid dus, dat afscheid nemen ;). Gelukkig weet je vaak al een tijdje van tevoren dat je gaat vertrekken en dat het afscheid eraan zit te komen. Daardoor kun je het afscheid goed voorbereiden en kun je er zelfs wat leuks van maken. Want een goed afscheid betekent dat je kind daarna beter klaar is voor de volgende stap: vertrekken en op naar jullie nieuwe avontuur! Daarom schreef ik deze 10 tips om goed afscheid te kunnen nemen met kinderen rondom een internationale verhuizing.

Lees meer »

Hoe houd je de stemming er in ondanks Covid-19?

De hele Covid-19 situatie heeft een groot deel van de wereld in zijn greep. Ik vind het zelf nog altijd onvoorstelbaar. Zoveel van wat gewoon was is nu niet meer gewoon. Dat deze situatie vele slachtoffers kent in allerlei soorten en maten staat buiten kijf. En dat de situatie wereldwijd heel veel invloed heeft op kinderen, jongeren en hun gezinnen ook. Op de moeilijke kant van deze situatie wil ik me vandaag echter niet richten. Vandaag wil ik me juist richten op hoe je de energie hoog kunt houden ondanks alles. Want we moeten hier doorheen en het liefst met zo weinig mogelijk kleerscheuren. Er is gelukkig perspectief. Alles wijst erop dat de situatie in de loop van dit jaar zal veranderen. Dat we weer iets meer richting normaal kunnen en meer vrijheid krijgen. Maar nu is nu en nu is dat op veel plekken van de wereld nog niet zover. Dus hoe houd je de stemming er in voor jezelf en je kind en hoe zorg je ervoor dat jullie lekker in je vel blijven zitten?

Lees meer »

13 verhuistips voor expats en (r)emigranten met kinderen

Ik lees vaak in artikelen dat verhuizen in de top 3 staat van meest stressvolle levensgebeurtenissen. Ik weet niet waar dat op gebaseerd is, maar dat het een levensgebeurtenis is die veel teweeg brengt weet ik wel. Verhuis je (tijdelijk) naar het buitenland dan brengt het nòg meer teweeg. En doe je dat alles met kinderen dan is je uitdaging compleet ;). Natuurlijk geldt dit ook als je met je kinderen terug naar Nederland verhuisd. Hoe kun je kinderen nu het beste voorbereiden op een verhuizing naar een ander land? Daar is heus niet altijd een eenduidig antwoord op te geven want wat voor mijn kind werkt, werkt misschien niet voor jouw kind en visa versa. Ik houd daarom van maatwerk. Belangrijk is dat jouw aanpak werkt voor jou en jouw kind. Wel kan ik algemene tips geven die voor veel kinderen werken.

Lees meer »